Apzina Krustpils novada seno recepšu krājumus
ILZE BIČEVSKA

  Krustpils novada biedrība «Silta sirds» sadarbībā ar novada lauku sieviešu klubu «Dore» ar saviesīgu pasākumu noslēdza savu projektu «Krustpils novada garša». 
     Kā stāsta biedrības vadītāja Mārīte Pole, nauda tā realizācijai iegūta, piedaloties Krustpils novada pašvaldības rīkotajā mazo projektu konkursā. Projekta ideja – apzināt novada pagastu senās receptes, savākt tās, apkopot.
     – Devos pie cilvēkiem, runājos, vācu informāciju un secināju, ka īstenībā nekas nav zudis aizmirstībā, vien cilvēki paši nav iedomājušies, ka šiem ēdieniem, ko daudzi vēl joprojām gatavo savā ikdienā, ir arī, teiksim tā – vēsturiska vērtība. Krust­pils novads ir interesants ar to, ka te ir krustpunkts, kur krustojas ceļi, kas ved uz Latgali, Zemgali un Vidzemi. Dažādu novadu ietekmi var just arī šādā skatījumā – caur ēdieniem un to gatavošanas tradīcijām. Pētījuma laikā, piemēram, sapratu to, kāda ietekme ir vecticībnieku klātbūtnei Mežāres pagastā vai Latgales tuvumam Atašie­nes pagastā, – stāsta Mārīte Pole.
    Noslēguma pasākums notika kafejnīcā «Dzērvenīte» Atašienē, kur bija aicinātas recepšu devējas no visiem novada pagastiem, savukārt par sadziedāšanos un dančiem gādāja folkloras kopa «Vīraksne» Anitas Ga­vares vadībā. 
     Mārīte Pole klātesošajiem atgādināja par šā projekta mērķi, gaitu, kā arī iepazīstināja ar izveidoto bukletu «Krustpils novada garša». 
Kā viņa atzīst, sākotnējā ideja apzināt senās novada saimnieču pūrā esošās receptes un tās ievietot šajā bukletā nav realizējusies tā vienkāršā iemesla dēļ, ka recepšu izrādījies daudz, un to popularizēšanai jau vajadzīgs apjomīgāks izdevums – grāmata. – Acīm­redzot jāturpina šis darbs, rakstot jaunu projekta pieteikumu, – secina M. Po­le. 
     Šajā dienā klātesošie varēja baudīt Ritas, Benitas, Mārītes, Ausmas, Zeltītes un Irinas gatavotos ēdienus, tādus kā asinsdesas ar brūkleņu ievārījumu, avīzē ietītu uz uguns ceptu siļķi kopā ar miltainiem kartupeļiem un krējumu, grūbu grūdeni, štovētus kāpostus, pupiņu plācenīšus un kviešu mīklas komočkas, kur katrs no tiem ēdams ar speciāli pagatavotu atšķirīgu  mērci; arī zaptes kūku,  trīs veidu sierus un auzu cepumus, zāļu tēju un melleņu klimpas. Tas viss no novada saimnieču zinību pūra. 
      – Kopumā šā projekta ietvaros esmu savākusi turpat trīsdesmit senās receptes. Tiešām gribētos tās izdot grāmatā, vēlams – ar fotogrāfijām un kārtīgu ēdiena tapšanas aprakstu. Visdāsnākās recepšu devējas bija no šā pagasta – Atašienes, arī Variešos ir gana daudz godu saimnieču. Mums jāpatur prātā senās receptes kaut vai tā iemesla dēļ, ka šos ēdienus mūsu senči gatavoja tikai no tīriem, kā mūsdienās saka – ekoloģiskiem produktiem. Viss, kas tika likts galdā mūsu senčiem, vai nu bija pašu audzēts laukā, dārzā, sētā vai arī gādāts no meža labumiem. Un patlaban taču ekoloģija ir modē, – teic A. Pole.
      Čaklās saimnieces no projekta vadītājas dāvanā saņēma biezu apgāda «Zvaigzne ABC» izdoto pavārgrāmatu ar vairāk nekā simts receptēm un kafejas «Alīda» paku, kas arī ir viens no populārākajiem mūsu reģiona mājražotāju produktiem, tapis Viesītes novadā. 
 
Materiāls ir sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem mērķprogrammā «Reģionālo un vietējo mediju atbalsta programma». 
 

iesaki šo rakstu:

Komentāri (13)

  1. traļi vaļi
    traļi vaļi
    pirms 3 mēnešiem

    Tādu grāmatu ar vecajām receptēm ir pilns. Nav ko te atkārtoties ar skraidīšanu pa sētām. Ka tikai izlekt. Tādu pasākumu varēja sarīkot kaut vai tas pats klubs, nevis svaidīt naudu visādām biedrībām. Absolūti nekā jauna nepateica šis pasākums.

    Atbildēt
  2. Vaļi traļi
    Vaļi traļi
    pirms 3 mēnešiem

    Jā,kurš gan šos ēdienus nemāk pagatavot! Ja tik būtu no kā.Katrā mājā sava saimniece un savi ēdieni.

    Atbildēt
  3. eh!
    eh!
    pirms 3 mēnešiem

    tā jau ir pole. visur jābāžas, naudu tik prasa no novada, grib būt redzama. a tolka no tā visa? uzkoda klātesošie, i vsja skazka. līdz nākošajai reizei, kas jau ienāks prātā, novads tik saturi maku!

    Atbildēt
  4. faktiski
    faktiski
    pirms 3 mēnešiem

    Šodien par savu naudu izcepu superīgas kanēļa bulciņas. :DDD Tagad viss rajons zin. :DDD

    Atbildēt
  5. pag
    pag
    pirms 3 mēnešiem

    Kad ap galdu sasēdīsies cilvēki, kuri sāks risināt saimnieciskos darbus novadā? Izskatās ka novadā nav ne vadības, ne deputātu.

    Atbildēt
  6. kam interesē
    kam interesē
    pirms 3 mēnešiem

    Šodien, plkst. 19-tos, Bez Tabu raidījumā būšot par Krustpils novada nebūšanām. Nu bet, lai dāmas ēd un dzer, nav jau žēl, bet kur var līst. :)

    Atbildēt
  7. vo vellos!
    vo vellos!
    pirms 3 mēnešiem

    Salmi malā, knābs tuvojas...

    Atbildēt
  8. svara vērotāja
    svara vērotāja
    pirms 3 mēnešiem

    tai rakstītājai iesaku iestāties svara vērotājos,

    Atbildēt
  9. A
    A
    pirms 3 mēnešiem

    Brīnišķīga ideja! Vieno cilvēkus, pozitīva komunikācija. Šeit raksta cilvēki, kas nevēlas, lai sabiedrība būtu vienota. Šašķeltu sabiedrību vieglāk vadīt. Malači krustpilieši!

    Atbildēt
  10. nu nemuld!
    nu nemuld!
    pirms 3 mēnešiem

    Ja galdu klāj par savu naudu, tad ideja ir laba. Citādi vieni ēd, tūkstošiem skatās.

  11. Prieks
    Prieks
    pirms 3 mēnešiem

    Mums ir patiess prieks pazīt Mārīti, viņa ir ļoti uzņēmīga un daudz varoša! Lai Tev arī turpmāk pietiek daudz spēka un enerģijas paveikt iecerēto. Galvenais, nepievērs uzmanību skauģiem!!!

    Atbildēt
  12. paklau
    paklau
    pirms 3 mēnešiem

    Skauģi melleņu klimpas gatavo par savu naudu. :)))

Pievienot komentāru