«Covid-19» dēļ noteiktie ierobežojumi būtiski skāruši ēdināšanas nozari
INESE ZONE

Ceturtdien, 19. martā, Ministru kabinets apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavotu speciālu terminētu likumprojektu, lai noteiktu īpašos atbalsta mehānismus, kā arī krīzes izdevumus, kas tieši saistīti ar «Covid-19» izplatības ierobežošanas finansēšanu.
 
Atvieglojumi noteikti, jācer, ka tas būs glābiņš
   Nozares, kas šobrīd atzītas par krīzes skartām, ir sabiedriskā ēdināšana, viesmīlības pakalpojumi, tūrisma uzņēmumi un izklaides un citu pasākumu rīkotāji.
Krīzes skarto nozaru uzņēmumiem ir noteiktas īpašas tiesības saņemt dažādus atvieglojumus. Piemēram, ja krīzes skarto nozaru darba devējs darbinieku nenodarbina vai arī atrodas dīkstāvē (neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības), MK noteiktajā kārtībā un apmērā tiek kompensēta darbinieka atlīdzība, kas ir līdz 75% no Darba likumā noteiktās atlīdzības, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi.
    Paredzēts, ka valsts un pašvaldību iestādes, kā arī kapitālsabiedrības uz likuma darbības laiku atbrīvo krīzes skarto nozaru komersantus no nomas maksas vai lemj par nomas maksas samazinājumu. Tāpat varēs nepiemērot kavējuma procentus un līgumsodus samaksas kavējuma gadījumā, izņemot naudu par patērētajiem pakalpojumiem – elektroenerģiju, siltumenerģiju, ūdensapgādi un citiem īpašuma uzturēšanas pakalpojumiem. Pašvaldībām 2020. gadā ir tiesības noteikt no likuma par nekustamā īpašuma nodokli atšķirīgus nekustamā īpašuma nodokļa nomaksas termiņus, tos pārceļot uz vēlāku laiku 2020. gada ietvaros. 
    Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps jau ir sacījis, ka dome prognozē šo atvieglojumu piešķiršanai nepieciešamo finanšu slogu uz pašvaldības budžetu. Savukārt izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka par atbrīvošanu no nomas maksas un citiem atbalsta veidiem lems, tiklīdz tie stāsies spēkā. Īpaši aktuāli tas ir skolu ēdinātājiem, jo mācības pārtrauktas. 
 
Jācenšas noturēties
    Sabiedriskā ēdināšana ir viena no tām jomām, kuru krīze skārusi visai nopietni. Turklāt skolu ēdinātājiem vispār nācies pārtraukt darbu, un ļoti iespējams, ka šajā mācību gadā to nevarēs atsākt.
    SIA „Bezdelīgas 3” Jēkabpilī nodrošina gan skolu ēdināšanu, gan sabiedrisko ēdināšanu bistro „Vecpilsēta” pašā Jēkabpils centrā, un šī iemesla dēļ „Vecpilsēta” bija iecienīta pusdienošanas vieta. „Bezdelīgas 3” vadītāja  vadītāja Baiba Zuba stāsta, ka uzņēmumam šajā situācijā ļoti svarīgi būs visi atbalsta veidi, bet jo īpaši atbalsts darbiniekiem - līdz 75% no Darba likumā noteiktās atlīdzības, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi. B. Zuba stāsta, ka tas ir aktuāli visiem skolās nodarbinātajiem. Tāpat arī bistro „Vecpilsēta” diemžēl ir slēgts, jo kaut cik apmeklētāji vēl nākuši līdz 12. martam, bet pēc tam apgrozījums nokrities pat trīskārt.
    SIA “Margret” Jēkabpilī nodrošināja ēdināšanu divās Jēkabpils izglītības iestādēs, kas nu darbu turpinās attālināti, un ēdināšana skolā, protams, nenotiek. Uzņēmums arī nodrošina sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus iecienītajā veikalā – kafejnīcā „Gaļas nams” un kafejnīcā autoostā. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Normundam Teicānam vaicājām, kā ārkārtas situācija un darba pārtraukšana skolās ietekmējusi uzņēmuma darbību? 
    N. Teicāns stāsta, ka jau adresēts iesniegums pašvaldībai par nomas maksas neiekasēšanu par telpām skolās. Viņš sacīja, ka uzņēmums gatavs izmantot visus valdības piedāvātos atbalsta veidus un cer, ka tie palīdzēs, jo ārkārtas situācija nenozīmē tikai ēdināšanas pārtraukšanu skolās. Tā ir ietekmējusi cilvēku ikdienas paradumus un apgrozījumu. Kafejnīcās esot jūtams apmeklētāju skaita samazinājums, kas izraisījis apgrozījuma samazināšanos par 50 procentiem. Konditorejas un kulinārijas izstrādājumi un svaiga gaļa „Gaļas namā” gan joprojām ir pieprasīti.
     – Kad no rīta braucu uz darbu, ielas ir tukšas. Daudzi cilvēki strādā attālināti, un viņi tagad neceļas ierastajā laikā un pusdieno mājās. Tas ietekmē mūsu situāciju. Gribētos, lai valdības lēmumi par atbalstu stātos spēkā pēc iespējas ātrāk, jo ir ļoti svarīgi noturēties un nenolaist uzņēmumu līdz nullei. Viena lieta ir paziņot, bet līdz iespējai to reāli izmantot vēl paiet laiks, un laikam taču Saeimā vēl būs jāapstiprina. Bet katra diena ir ļoti svarīga. Darbiniekus, kuriem pienācis laiks ņemt kārtējo atvaļinājumu, sūtām atvaļinājumā, citi ņem bezalgas atvaļinājumu. Pārējie darbinieki pagaidām strādā. Mēs jau varētu padoties, slēgt visu ciet un prasīt, dodiet mums atbalstu! Bet tagad ir svarīgi noturēties, lai, situācijai uzlabojoties, var atsākt pilnu ražošanu. Es ļoti ceru, ka uzņēmumi būs apzinīgi un neizmantos šo atbalsta iespēju negodīgi. Tas jau pēc apgrozījuma ir ļoti labi redzams, kā kuram iet. Pluss ir tas, ka neesam Rīga, kur problēmas visās jomās būs jūtamas daudz asāk, - saka Normunds Teicāns. 
    Viņš pozitīvi vērtē ieviestos drošības pasākumus, kas liek cilvēkiem aizdomāties un var mazināt «Covid-19» izplatību, attiecīgi samazinot riskus, ko ārkārtas stāvoklis rada uzņēmējdarbībai, un sniedzot cerību, ka ātrāk varēs samazināt ierobežojumus.
     -Nesen biju pēc izziņas slimnīcā sakarā ar darba darīšanām. Tur parasti bija pilns ar cilvēkiem. Tagad ieviesti stingri drošības nosacījumi, pie ieejas mēra temperatūru. Agrāk gāja visi, kam vajag un kam nevajag, tagad cilvēki ir spiesti padomāt, vai tas tiešām tagad ir nepieciešams. Un tas ir labi. Daudzas lietas no mums tagad nav atkarīgas, bet drošības ziņā mēs varam piedomāt. Reiz tas viss beigsies, un visiem tagad svarīgi izturēt, - secina Normunds Teicāns. 
“Gaļas namā” un, kā novērojams, arī citās ēdināšanas iestādēs ieviesti vairāki drošības pasākumi, ir roku dezinfekcijas līdzekļi gan darbiniekiem, gan klientiem. Darbinieki strādā ar cimdiem rokās, pastiprināti kopj telpas. Apmeklētāji tiek aicināti ievērot divu metru attālumu citam no cita. 
      Ir uzņēmumi, kuri, ņemot vērā apmeklētāju skaita kritumu, piedāvā ēdiena piegādi uz klienta mājām. Šādu risinājumu ieviesusi arī Jēkabpils kafejnīca “Ķēķis”. Uzņēmuma vadītājs Armands Lībietis stāsta, ka apgrozījums krities pat par aptuveni 70%, kas ir ļoti daudz. Diemžēl šajā situācijā ir grūti prognozēt notikumu attīstību, bet esot skaidrs, ka negatīvas sekas jūtīs visas nozares, ne tikai ēdinātāji.
      – Situācija ir tāda, kāda tā ir. Jācīnās. Pieļauju, ka ne visu mēs zinām, jo ir izsludināta pandēmija, kaut no citām slimībām pat mirst vairāk. Visiem jābūt disciplinētiem, jādomā, kā pārkārtoties, jābūt sociāli atbildīgiem. Tāpēc arī ieviesām iespēju ēdienu pasūtīt uz mājām. Bērni tagad mācās mājās, vecāki ir darbā, tad nu ir iespēja vecākiem pasūtīt ēdienu bērniem uz mājām vai citās situācijās, kad tas nepieciešams. Mūsu mājaslapā ir visa informācija, - saka Armands Lībietis. 
 
D. Gagunova foto
 

iesaki šo rakstu:

Komentāri (0)

    Informācija! Šim rakstam nav pievienots neviens komentārs, bet Jūs varat būt pirmais kas ierakstīs komentāru!

Pievienot komentāru