Dzēriens mundrumam –kafija. Kā to labāk pagatavot?
Apmaksāts raksts

Kafija ir dzēriens, bez kura liela daļa no mums nespēj iedomāties rītu. Kafijas pagatavošana uzskatāma par mākslu, tādēļ radās arī īpaša profesija – barista. Šīs profesijas pārstāvis specializējies kafijas pagatavošanā, taču šobrīd ir neskaitāmi veidi, kā katrs no mums var pagatavot kafiju. 
 
Labas kafijas pamatā, pirmkārt, ir labas kafijas pupiņas. Komerciāliem nolūkiem tiek sagatavotas divu veidu kafijas pupiņas – arabica un robusta. Robusta kafijas pupiņas ir vieglāk audzējamas, līdz ar to lētākas, bet arabica uzskatāmas par kvalitatīvākām, tajās ir mazāk kofeīna un vairāk tauku, kas padara kafijas garšu bagātīgu un samtainu. 
 
Svarīgi atcerēties, ka grauzdētas kafijas pupiņas jāuzglabā cieši noslēgtā traukā, jo savienojumi, kas rodas grauzdēšanas laikā gaismas, skābekļa un mitruma ietekmē sadalās, līdz ar to kafija zaudē kvalitāti.
 
Atkarībā no tā, kādu gatavošanas veidu izmantosiet, jāpievērš uzmanība arī tam, cik smalki samalt kafiju. Smalkāka kafija ievilksies ātrāk, bet to ir vieglāk arī sabojāt, ļaujot kafijai palikt rūgtai. Izmantojiet atbilstošas kafijas dzirnaviņas un neuzglabājiet maltu kafiju, bet, lai iegūtu kafiju ar labāko garšu, samaliet to pirms katras lietošanas reizes.
 
Izvēlieties kafijas pagatavošanas metodi
 
Kafiju var pagatavot izmantojot franču presi, espresso mašīnu, kafijas automātu un citas kafijas gatavošanas sistēmas. Ieteicams izvairīties no papīra filtriem, jo kafijas garša ir piesaistīta kafijas pupiņu taukvielām, kas, izmantojot papīra filtru, lielākoties paliks tajā. 
 
Tiem, kas vēlas ietaupīt laiku un enerģiju, vispiemērotākie būs kafijas automāti. Šobrīd divi vispopulārākie ekonomiskās klases kafijas automātu zīmoli, kas sastopami mājās un mazos birojos ir Philips un DeLonghi kafijas automāti.
 
Philips kafijas automāts ir vienkārši lietojams un tīrāms, tajā iebūvētas keramiskās kafijas dzirnaviņas un speciāls AquaClean ūdens filtrs. Atkarībā no konkrētā automāta sērijas, ir pieejamas dažādu veidu piena putošanas sistēmas, kas ļauj mājas apstākļos pagatavot kafejnīcas cienīgu kapučīno vai cafe latte. Automātiska piena putošanas sistēma ir īpaši ērta un parocīga tiem, kas no rīta vēlas ietaupīt laiku.
 
Plašu popularitāti mājas lietošanai ieguvuši arī DeLonghi kafijas automāti. Uzņēmums DeLonghi izgatavo kvalitatīvus kafijas automātus, kafijas dzirnaviņas un dažādus kafijas gatavošanas aksesuārus. Ir pieejami gan pilnībā automātiski, gan pusautomātiski DeLonghi kafijas automāti, kuros var pagatavot maltu kafiju, kafiju no kafijas pupiņām, kā arī kafiju no kapsulām. 
 
Ja salīdzinām abu zīmolu kafijas automātus, tad ir grūti atrast nozīmīgas atšķirības. Kā viens, tā otrs ražotājs piedāvā kvalitatīvus un vienkārši lietojamus kafijas automātus dažādās cenu kategorijās. Ņemot vērā to, ka Philips ražo daudz un dažādas elektroierīces, DeLonghi kvalitāte varētu būt vērtējama kā augstāka. Tomēr, vienādā cenu kategorijā Philips spēj piedāvāt līdzvērtīgas kvalitātes iekārtu, izvēle paliek jūsu rokās.
 
Apdomājiet, kādu ūdeni izmantot
 
Tā kā kafiju lielākoties veido ūdens, lai pagatavotu gardu kafiju, jāizmanto pareizi sagatavots ūdens. Ieteicams izmantot 92 – 96 grādus karstu ūdeni. Vārošs ūdens var piededzināt kafiju un sabojāt garšu, bet pārāk vēss, neļaus kafijai ievilkties.
 
Lai arī kafijas automātos lielākoties ieteicams lietot filtrētu ūdeni, ciets ūdens ar magniju un kalciju ir ļoti piemērots kafijas gatavošanai. Minerālu joni šādā ūdenī piesaista kafijas molekulas, tādējādi veidojot bagātīgāku dzēriena garšu. 
 
Svarīgi kafiju gatavot arī ar pareizo kafijas un ūdens proporciju. Piemēram, lai pareizi pagatavotu espresso, uz katru gramu kafijas tiek izmantoti 15 mililitri ūdens.
 
Kafijas automātus un kafijas dzirnaviņas dažādām gaumēm atradīsiet interneta veikalā 220.lv - apskatiet piedāvājumu un izvēlieties savām vajadzībām piemērotāko tehniku! 

iesaki šo rakstu:

Komentāri (1)

  1. mja
    mja
    pirms 1 gada

    ciets ūdens ar magniju un kalciju ir ļoti piemērots kafijas gatavošanai ////////// Šī nu gan ir,atvainojiet,muļķība. Pirmkārt nokausiet kafijas aparātu,bet galvenais,ka piesātināts ūdens mazāk uzņems kafijas daļiņas. Līdz ar to- rezultāts būs sliktāks.

    Atbildēt

Pievienot komentāru