Pārbaudīti grilēšanas padomi
Daina Vārpiņa, sabiedrisko attiecību konsultante

Sulīgi izcepta gaļa, zivs vai dārzeņi ir katra grilētāja lepnums, un «Santa Maria BBQ skolā» apkopoti daudzi knifi, lai pie grila pavadītais laiks tiešām sniegtu gandarījumu un gardu maltīti, iesaka jaunais un talantīgais pavārs Haralds Saušs. 
   Ja pat gatavošana uz grila daudziem ir ikdiena, der atcerēties dažus grilēšanas pamatnosacījumus. Ogļu pietiekama sakarsēšana aizņem vismaz 20 minūtes. Grilu vajadzētu iekurināt vispirms un laiku līdz ogļu pietiekamai uzkaršanai veltīt grilējamo produktu sagatavošanai, piemēram, pievienojot sagatavotās garšvielas. Tiešajā grilēšanā gaļu vai dārzeņus novieto tieši virs oglēm. Netiešajā grilēšanā produktus novieto blakus oglēm, un tad grils vairāk darbojas kā krāsns ar vāku. 
    Grilējot jābūt pacietīgam – paies vismaz 20 minūtes, līdz iekurinātās ogles būs pietiekami karstas grilēšanai. Savukārt, lai gaļa nepieliptu pie grila restēm, tām jābūt tīrām un pietiekami sakarsušām. Labāk izvēlieties lielus gaļas gabalus un liekos taukus nogriezt tikai pēc grilēšanas. Sāli vajadzētu kaisīt, kad gaļa jau ir gatava, jo tā mēdz sausināt gaļu. Uz kādu laiku aizverot grila vāku, gaļa iegūs patīkamu dūmu garšu. 
     Tas, cik labi izceptai jābūt gaļai, atkarīgs no katra personiskās gaumes, bet  par dažādu gaļas un zivju veidu gatavošanas ilgumu un ieteicamo iekšējo temperatūru ieteikts sekojošs grilēšanas ilgums un laiks: Vesela liellopa fileja – 30–50 minūtes, 52–55°C vidēji izcepta. Jostasvietas gabala steiks, antrekots – 2–3 minūtes no katras puses, 50–55°C vidēji izcepts. Vesela cūkgaļas fileja – 30 minūtes, 65–70°C. Hamburgeri – 2 minūtes no katras puses, 60–65°C. Jēra gaļas karbonādes –  2–3 minūtes no katras puses, 60–65°C. Cūkas muguras gabals, cūkgaļas karbonāde –  3–4 minūtes no katras puses, 80°C. Vistas fileja –  10–12 minūtes, 72°C, dzidra sula. Vistas gaļa ar kaulu –  15-20 minūtes, 82°C, dzidra sula. Vesela vista –  aptuveni stunda, 82°C, dzidra sula. Lasis – 3–4 minūtes no katras puses, 48–52°C. Vesels lasis ar ādu apakšpusē – 12 minūtes, 48–52°C. Mencas fileja – 4–6 minūtes no katras puses, 48–52°C. Iepriekš novārītas vēžu pusītes –  2–3 minūtes no katras puses.
 

 

iesaki šo rakstu:

Komentāri (1)

  1. padoms
    padoms
    pirms 3 mēnešiem

    Galvenais lai būtu svaiga,iepriekš nesaldēta,gaļa, vēlams stirnu buka uz Jāniem.

    Atbildēt

Pievienot komentāru