Ale vai Lager - kāda ir atšķirība?
Apmaksāts raksts

Alus ir viens no vecākajiem un iemīļotākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē, kura vēsture sniedzas tūkstošiem gadu senā pagātnē. Neskatoties uz mūsdienās pieejamo plašo alus veidu klāstu, divas galvenās kategorijas ir: ale (eils) un lager (lāgers). Izpratne par atšķirībām starp šīm divām kategorijām ir būtiska, lai novērtētu alus daudzveidību un sarežģītību. Šajā rakstā tiks aplūkotas galvenās atšķirības starp ale un lager alus veidiem, tostarp to pagatavošanas procesi, īpašības un populārie stili.
 
Alus pagatavošanas process: raugs un fermentācija
Galvenā atšķirība starp ale un lager alus viediem ir izmantotā rauga veids un fermentācijas process.
 
Ale alu brūvē ar augstākās rūgšanas raugu, kas rūgst siltākā temperatūrā, parasti no 15-22°C. Fermentācijas laikā raugs paceļas līdz fermentācijas trauka augšdaļai. Ale alus parasti rūgst ātrāk nekā lager, bieži vien primārās fermentācijas pabeigšanai nepieciešamas tikai dažas dienas līdz nedēļa. Ale alus veidam ir pieejami plaši alus piedāvājumi un atlaides, iegādājoties to internetveikalā. 
 
Savukārt lager alu gatavo ar apakšējās rūgšanas raugu, kas rūgst vēsākā temperatūrā, parasti no 7-13 °C. Šis raugs nosēžas fermentācijas trauka apakšā. Lager fermentācija ir lēnāks process, kas bieži vien ilgst vairākas nedēļas līdz mēnešus. Turklāt lager alus tiek pakļauts nogatavināšanas fāzei gandrīz sasalšanas temperatūrā, kas palīdz attīstīt to tīro, kraukšķīgo garšu.
 
Ale un Lager raksturīgās iezīmes
 
Atšķirības rauga un fermentācijas procesos rada atšķirīgas alus īpašības, garšas un raksturīgākās iezīmes
 
Ale alus parasti ir:
  • Aromātisks - siltāka fermentācijas temperatūra veicina alum augļu un pikantu aromātu un garšu.
  • Sarežģīts un izturīgs - ale alus bieži vien ir sarežģītāks garšas profils ar plašu iesala un apiņu īpašību klāstu. Šis alus var būt gan gaišs un atsvaidzinošs, gan tumšs un bagātīgs.
  • Daudzveidīgs - ale alus kategorijā ir plašs piedāvājums un klāsts, katrs dzēriens piedāvājot savus unikālos atribūtus.
 
Lager alus parasti ir:
  • Tīrs un svaigs - vēsāka fermentācijas temperatūra un ilgāks nogatavināšanas process nodrošina tīru, svaigu garšas profilu ar minimālu augļu aromāta daudzumu.
  • Atsvaidzinošs - lager ir maigs un tas ir lieliski piemērots karstā laikā.
  • Smalks un līdzsvarots - lai gan tie var būt garšīgi, lager alus mēdz būt līdzsvarotāks un smalkāks nekā ale.

Reģionālās preferences un ražošana

Alus veida izvēle var ievērojami atšķirties atkarībā no reģiona, ko ietekmē vēsturiskā alus darīšanas prakse, klimats un vietējās tradīcijas un kultūra.
 
Eiropā ale un lager alus izvēle ir atšķirīga un bieži vien ir specifiska reģionam. Tādās valstīs kā Beļģija un Apvienotā Karaliste ir spēcīgas alu brūvēšanas tradīcijas, tostarp dažādu stilu, piemēram, gaišo ale un Beļģijas ale brūvēšanas tradīcijas. Savukārt Vācija, Čehija un Austrija ir slavenas ar saviem lager alus veidiem, un tirgū dominē lager alus.
 
Āzija ir piedzīvojusi pieaugošu interesi gan par ale, gan lager alus viediem, ko veicina paplašināšanās amatniecības alus jomā. Lai gan tradicionāli lager alus ir bijis vairāk izplatīts lielāko starptautisko alus zīmolu ietekmes dēļ, vietējās amatniecības alus darītavas arvien vairāk iepazīstina patērētājus ar dažādiem ale alus veidiem.
 
Izpratne par atšķirībām starp populārākajiem alus veidiem - ale un lager, ir būtiska, lai novērtētu alus daudzveidību. Abas šīs alus kategorijas piedāvā plašu stilu un garšu klāstu, kas atspoguļo alus darītāju atjautību un radošumu gan vēsturiski, gan mūsdienās. Neatkarīgi no tā, vai dodat priekšroku spēcīgajam ale raksturam vai lager atsvaidzinošajām īpašībām, ikviens spēs atrast sev piemērotāko dzēriena veidu, pateicoties plašajam klāstam.
 

iesaki šo rakstu:

Komentāri (0)

    Informācija! Šim rakstam nav pievienots neviens komentārs, bet Jūs varat būt pirmais kas ierakstīs komentāru!

Pievienot komentāru