Sēlijas kafejas garša
Sarmīte Rutka

   – Kad zvana kādi telefonaptaujātāji un interesējas, no kura novada esmu, vienmēr spītīgi saku, ka no Sēlijas. Un tad dažreiz iestājas klusums otrā galā, – smej populārākā Elk­šņu pagasta tūrisma produkta – «Alīdas kafejas» – ražotāja, SIA «Ra5» īpaš­niece Jolanta Kov­nacka.
     Šī īpašā produkta – cigoriņu kafijas dzēriena – stāsts jau daudzviet izskanējis,  un neviens vien dzirdējis par J. Kov­nackas vecmāmiņu, subatieti Alīdu, kas ar vīru un diviem bērniem izsūtīta uz Sibīriju un dzīves izdaiļošanai arī šajā skarbajā zemē grauzdējusi un pēc Sēlijas receptes vārījusi šo dzērienu.
      – Pirms daudziem ga­diem, kad vēl dzīvoju Mār­upē, man šķita svarīgi atjaunot šo bērnībā baudīto dzērienu. Audzēju cigoriņus, mēģināju malt un vārīt, cienāju kaimiņus, un viņi atzina par labu esam. Aizsūtīju slavenajam pavāram Mār­tiņam Rītiņam. Viņš uzreiz vēlējās filmēt savu raidījumu pie manis un stingri novēlēja, ka šī lieta noteikti būtu jāturpina, – stāsta Jolanta. – Protams, ražojot lielākos apjomos, vairs nevar kaltēt uz pannas, bet speciālu iekārtu nav. Jādomā un jāpielāgo pašiem. Visā fabrikas tapšanas laikā esmu sastapusi daudzus, tā teikt, īstos cilvēkus. M. Rītiņš slavēja pašu ideju. Vēlāk kalti, tieši tādu, kā vajag cigoriņu kafejas ražošanai, man uztaisīja kāds auto metinātājs, bet produkta «stāstu», kas tagad lasāms uz paciņām, uzrakstīja  Pauls Timrots. Tas bija tālais 2009. gads, pats krīzes karstums, kad arī pašiem bija šaubas, vai pareizi darām, bet, redz, jau 13 gadus strādājam, esam attīstījušies, izstrādājuši jaunus produktus un esam pazīstami daudzviet Latvijā.
    Pašlaik tiek ražotas četru veidu kafejas: «Alīdas» (ci­goriņi, burkāni, mieži, ozolzīles), ražotājas meitas vār­dā nosauktā «Paulīne» (nedaudz rūgtenāka, jo miežu vietā ir rudzi), «Viesīte» (dzimtajai pilsētai 90. gadu jubilejā veltītā, vissaldākā, kur pievienots rudzu iesals un apinis no Dienvidsusējas krastiem). Tā kā Jolantai šķitis ļoti svarīgi popularizēt novada vārdu, tad tapa arī kafeja «Sēlija», kur pievienotas sējas kaņepes lapas. 
Šajā saimniecībā gados, kad daudz ozolzīļu, tiek rīkotas zīļu lobīšanas talkas. Pēc iziešanas no kraukšķinātāja talciniekiem jāizlasa kodoliņi.
 
     Visas izejvielas tiek audzētas uz vietas vai iepirktas tuvākajā apkārtnē ekoloģiski ražotās. 
     Līdz ar «Sēlijas salu» tapšanu J. Kovnackas saimniecībai pievienojusies vēl viena nozare – tūrisms.
      – Laika gaitā esam izveidojuši kompleksu piedāvājumu gan tepat, «Alīdas kafejā», gan visā «Sēlijas salu» tīklā, stāsta Jolanta. – Ar «Sēlijas laivām» tūristi atbrauc pa Dienvidsusēju, piestāj Elkšņos, atnāk un iepazīstas ar mūsu saimniecību, un laivo tālāk. Savukārt citi veselām grupām brauc tieši pie mums. Kad vaicāju atbraucējiem, kā patīk Sēlijas baltais asfalts, ar to domādama  mūsu ne vienmēr labos zemes ceļus, autobusu šoferi nav sajūsmā, bet tūristi gan ir priecīgi te sameklēt Latvijas eksotiku, kas mēs pašlaik esam. Visus interesē, kā tādā nomalē dzīvo: vispirms izzina, kā ražo kafeju, tad aiziet līdz mežmalai, līdz laukam, siltumnīcai un putniem, brīnās par siena ruļļiem, uz kuriem aug pa ķirbim.
     Mazākām tūristu grupām tiek piedāvāts pašiem iziet kafejas gatavošanas beigu procesu un izveidot pašiem savu kafejas šķirni ar savu nosaukumu. Vai izcept ierauga maizi, jo arī to, tāpat kā kaņepju sviestu un ozolzīļu vīnu, Jolanta darina pati.
 
Lielajā kaltē žūst apiņi kafejai «Viesīte». Vietas te ļoti daudz, tāpēc gribētāji var arī palūgt Jolantai izžāvēt, piemēram, dilles ziemai.
 
Kafeja ir roku darbs: gan sastāvdaļas tiek svērtas un jauktas, gan iepakojums veidots tiek ar rokām. Pēc darba kafejas meitene Ilona, kā viņu iesaukuši elksnieši, smaržo neatvairāmi gardi.
 
«Alīdas kefeju» pamatsastāvdaļa ir cigoriņi, bet tās veidam «Sēlija» pievienotas sējas kaņepes lapas. Jolanta Kovnacka teic, ka šis izcilais augs, ko lieliski var izmantot gan pārtikā, gan celtniecībā, gan skaistumkopšanā u.c., pie mums vēl līdz galam nav novērtēts.
D. Gagunova foto
 

Pirmo atbalstu idejai par vecmammas Alīdas cigoriņu kafijas ražošanu rūpnieciski deva slavenais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš.
Foto no personīgā arhīva
 
#SIF_MAF2022
 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Par projekta «Kopīgās saknes meklējot» publikāciju saturu atbild «Brīvā Daugava»
 

iesaki šo rakstu:

Komentāri (1)

  1. Fredis
    Fredis
    pirms 1 gada

    Cigoriņu kafija ir garšīga un veselīga, īpaši aknām. Ilgu laiku pērku iebiezināto cigoriņu sīrupu, bet pašu gatavotais tomēr ir garšīgāks.

    Atbildēt

Pievienot komentāru